Menu
Tablet menu

Coaching met Body & Mind Language vanuit Jos Dolstra

happiness 1148215 1920De eenheid tussen ziel en lichaam is terug te vinden in onze emoties en bewegingen. Wat we denken wordt uitgedrukt in onze lichaamstaal, en stemming stuurt gedrag.

Body & Mind Language geeft inzicht in de boodschappen die lichaamstaal en lichaamshouding ons geven en laat zien hoe het gehele bewegingsapparaat – waaronder de manier van ademhalen, spanningen en slapte in het lichaam, de manier waarop lichaamsdelen bewogen worden en de klank van iemands stem – weergeeft wat er aan informatie binnen ons ligt opgeslagen. Het laat zien hoe de boodschappen van het lichaam gedecodeerd en geduid kunnen worden, waardoor ontdekt kan worden welke karakterrol, overtuigingen en beperkende gedachten iemand beïnvloeden, zowel in zijn houding als in het vrijelijk uiting geven aan de unieke persoon die hij of zij is.

Onze lichaamstaal en lichaamshouding zijn een afspiegeling van onze levenshouding. Zij geven weer hoe we over onszelf denken en hoe we gevormd zijn. Als onze levensenergie kan stromen, voelt dat levendig en dynamisch en tonen we een ‘levendige ’lichaamstaal en lichaamshouding. Maar onze levensenergie is vaak verkrampt. We hebben als kind te horen gekregen: ”Gedraag je”,

”Beheers je”. “Stel je niet aan” en “Doe normaal”, Hierdoor hebben we het gevoel gekregen niet goed genoeg te zijn en zijn we ons gaan schamen voor het ervaren en uiten van onze levensenergie en levenslust. Om erbij te horen en niet buiten de groep te vallen, hebben we ons aangepast en onze levendigheid geminimaliseerd. We hebben onze houding – en daarmee onze lichaamstaal – aangepast.

Spierspanningspatronen

Psychische weerstand gaat gepaard met fysieke spierspanning. Om specifieke gevoelens te vermijden, span je bepaalde spiergroepen aan op de plek waar de gevoelens die je wenst te vermijden naar boven komen. Je onderdrukt ze, zodat je kunt vermijden dat je ze voelt. Wanneer dit chronisch gebeurt, blijven de spieren op een gegeven moment continu gespannen, terwijl je je daarvan niet meer bewust bent.

Emoties

Vaak wordt er over emoties gesproken alsof het zaken zijn die je zo snel mogelijk dient los te laten. Het lijkt dan alsof het voelen van emoties betekent dat je als mens spiritueel minder ontwikkeld zou zijn. Deze overtuiging draagt ertoe bij dat mensen de neiging vertonen emoties te rationaliseren en niet serieus te nemen, of zich er juist zo door laten overspoelen dat er een volledige identificatie ontstaat tussen het individu en de emoties. Iemand ervaart dan geen boosheid, maar is de boosheid.

Emotionele pijn is waarneembaar in het lichaam. Het lichaam doet zeer. Richt je aandacht eens op wat je in je lichaam ervaart. Wat voel je, waar is de spanning, knijpt je keel samen, wat gebeurt er?

Emoties vertellen je veel over jezelf. Ze vertellen hoe jouw energiesysteem energie verwerkt. Ze geven je informatie die je nodig hebt om te kunnen groeien in termen van bewustzijn. Energie kan op twee manieren je energiesysteem verlaten: in angst, of in liefde en vertrouwen. Je emoties laten jou zien of jij je energie verwerkt in liefde of in angst.

Luister naar je emoties. Luister naar de diepere betekenis ervan, zodat je kunt loslaten in begrip en liefde. Loslaten is doorleven en uiting geven. Loslaten is niet verbonden met ontkenning en wegdenken. Emotioneel bewustzijn is opmerken wat je lichaam voelt en waar(om).

Wanneer gevraagd wordt naar de wezenlijke behoefte die onder het gevoel ligt, ontstaan er veelal bewegingen die leiden tot verbinding, aanvaarding en liefde. Het toestaan en ervaren van de emoties creëert ruimte voor aanvaarding en liefde.

Uiting

De mens heeft ontlading nodig, het loskomen van spanning door middel van beweging.

In het verlengde van (fysieke) beweging ligt emotionele uiting. Emoties zijn gevoelens in beweging. Gevoelens willen ervaren en uitgedrukt worden. Wanneer dat gebeurt, is er sprake van emoties. Vaak staan we onszelf echter niet toe onze gevoelens als emoties uit te drukken. En zodra deze beperking speelt, zetten de gevoelens en emoties zich in het lichaam vast als blokkades. We spreken ons dan niet uit, we brengen onszelf niet in beweging.

We hunkeren naar erkenning, maar durven onze hand niet uit te steken. We dragen een masker, houden Vast aan een rol en drukken onze innerlijke behoeften weg. En de vele dingen die in ons leven, durven we maar zelden werkelijk te uiten…

De boodschap van het lichaam

Het gebaar liegt niet. Ieder mens heeft zijn eigen unieke gebaren en gebarenpatronen. Met onze woorden kunnen we nog wel eens om de zaak heen draaien of dingen beargumenteren. We kunnen zelfs leugens vertellen. Maar gebaren zijn eerlijk en zichzelf. Het lichaam is een drager van boodschappen, waarvan vele ons bewust en onbekend zijn. Deze boodschappen kunnen wij echter wel oppikken. Ze zijn terug te vinden in de manier waarop iemand ademhaalt, de spanning of de slapte die iemand in zijn lichaam beleeft, remmingen in het aangaan van contact, het deel van het lichaam dat wordt bewogen of juist niet en in de stem. Kortom: het hele bewegingsapparaat geeft continu weer wat er aan informatie in ons verscholen ligt. Je kunt leren je meer bewust te worden van lichaam signalen, zowel de lichaamssignalen van jezelf als die van iemand anders. Juist aan de hand van je eigen ervaring kun je leren hoe je binnen bijvoorbeeld de context van communicatie of een hulpvraag het non-verbale aspect kunt integreren.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat non-verbale elementen een belangrijke rol spelen tijdens de communicatie over gevoelens, gedachtegangen en attituden, vooral wanneer de non-verbale elementen incongruent zijn met datgene wat we in woorden overbrengen. Wanneer woorden en lichaamstaal niet met elkaar in overeenstemming zijn, hebben mensen de neiging de signalen van het lichaam – en niet de woorden! – als waarheid aan te nemen. Dergelijke bevindingen doen ons realiseren hoeveel informatie er in het lichaam en de stem (verborgen) ligt.

Communicatie-element Verondersteld waarheidsgehalte
Visueel (houding, gezichtsuitdrukking, adem) 55 %
Vocaal (tempo, timbre vocaal, toon) 38 %
Verbaal (woorden) 7 %
back to top

Login or Register